Hoe droog je sneller je pleisterwerk

Je bent bezig met de laatste fase van een renovatie of de nieuwbouw van een huis. Het einde is bijna in zicht. Toch zijn er nog een heleboel dingen die moeten afgewerkt worden. Maar voordat je deze taken kunt uitvoeren ,zou eerst de chape moeten drogen.Chape drogen lastig in te plannen

Het laten drogen van chape is lastig in te plannen. Dit is vervelend want je wilt een tijdstip doorgeven aan de tegelzetter of vloerlegger zodat je verder kunt naar de volgende taak op de lijst. Het is zeker en vast dan vervelend dat je voor een langere periode komt stil te staan.

Over het algemeen kun je uitgaan dat een laag van 5  cm chape of minder voor iedere cm uit kan gaan van een week droogtijd. Is de laag die aangebracht is nog dikker, dan kun je voor elke cm dikker dan 5 cm uitgaan van een droogtijd van twee weken. Chape drogen duurt nu eenmaal lang.

Waarom is het uitermate belangrijk om chape te laten drogen?

Afgaande van de bovenstaande informatie kun je er dus op rekenen dat het een aantal weken gaat duren voordat je verder kunt met de vloer. De chape moet namelijk eerst helemaal opgedroogd zijn.

Chape drogen is één van de belangrijkste stappen in de laatste fases van een bouwproject. Wanneer de chape niet geheel is opgedroogd, bevindt er zich nog vocht in de ondervloer. Wanneer de temperatuur stijgt ,zal dit vocht omhoog getrokken worden. Wanneer de vloer dan eenmaal gelegd is, zorgt dit vocht ervoor dat de vloer krom trekt met alle gevolgen van dien.

Chape drogen laten versnellen

Als je je eenmaal in de laatste fase van het project bevindt, dan wil je eigenlijk zo snel mogelijk klaar zijn. Je haasten is zelden goed, maar gelukkig is er voor chape drogen een oplossing die de droogtijd kan verkorten.

Op het eerste gezicht zou het plaatsen van een straalkachel of een gaskanon een goede optie zijn. In de praktijk levert deze oplossing juist meer problemen dan voordeel op. Door de onregelmatige verdamping die ontstaat bij het inzetten van deze apparaten kunnen er barsten in de chape ontstaan.

Een betere oplossing is het neerzetten van een bouwdroger. Een bouwdroger condenseert: dit betekent dat deze droger deeltjes vocht in de lucht opzuigt en in plaats daarvan droge lucht uitstoot. Het resultaat is dat de chape geleidelijk aan hydrateert. Dit resulteert in het sneller drogen van de chape zonder dat er barsten ontstaan!

http://www.bouwdrogers.be

Advertenties