Hoe krijg ik betere resultaten bij chape werken

Voordat je een vloer legt, zul je eerst een ondergrond moeten aanleggen. Het leggen van een ondergrond wordt ook wel chape werken genoemd. Het is van uiterst belang dat je dit zorgvuldig en op de juiste manier doet. Zo niet, dan kan dit beschadiging van de vloer leiden. Chape werken drogen is dan ook noodzakelijk!Hoe lang de chape werken drogen, is voor een groot deel afhankelijk van wat voor vloer je gaat aanleggen. Bij een tegelvloer duurt het chape werken drogen minder lang dan in het geval van een parket- of laminaatvloer. De dikte van een chape laag is afhankelijk van het type vloer dat deze laag moet dragen. Een chape laag moet minimaal 5 cm dik zijn om een vloer te kunnen dragen. In de praktijk worden de meeste chape lagen tussen de 9 – 10 cm dik gesmeerd.

Zoals eerder al is aangegeven, is het drogen van chape essentieel voor het behoud van de vloer. De volgende vuistregel is van toepassing: voor iedere 1 cm chape die u aanlegt, Zal je uit moeten gaan van zeven tot tien dagen droogtijd. Hierbij wordt rekening gehouden met verschillende weersomstandigheden.

Toch kun je het tijd dat het kost voor chape werken drogen deels verkorten. Zo hangt de droogtijd ook deels af van de samenstelling van de chape. Door de juiste balans van zand, cement en water te mengen, kun je de droogtijd verkorten en heb je een betere constructie.

Een andere goede oplossing voor het drogen van chape is het neerzetten van een bouwdroger. Een bouwdroger zuigt het vocht uit de lucht, waardoor de omgeving minder vochtig is. Het resultaat hiervan is dat de chape veel sneller kan drogen. Dit levert veel voordelen op omdat je eerder je vloer, ongeacht wat voor type, kunt plaatsen en dus vooruit kunt lopen op de planning.

Advertenties